Hyvärilän ympäristöpolitiikka

Hyvärilän ympäristöpolitiikka

Hyvärilä on Green Key -sertifioitu nuoriso- ja matkailukeskus Pielisen rannalla Pohjois-Karjalassa. Olemme siis mukana kansainvälisessä Green Key –ympäristöohjelmassa. Se tarkoittaa sitä, että me teemme töitä kestävän matkailun eteenpäin viemiseksi pienentämällä yöpymisten ympäristökuormitusta sekä säästämällä luontoa.

Lisätietoa: Mikä on Green Key?

Mitä me tahdomme?

Haluamme myös tulevaisuudessa elää puhtaan luonnon keskellä. Tahdomme huolehtia siitä, että tulevatkin sukupolvet pääsevät mustikkaan vaarojen rinteille, narraamaan raitapaitaisia ahvenia Pielisestä ja pulahtamaan sen raikkaisiin aaltoihin. Täällä Hyvärilässä arkeemme kuuluu vastuu ympäristöstä, ja pyrimme kehittämään toimintaamme koko ajan kestävämmäksi ja ekologisemmaksi.

Mitä me teemme?

Tämä edellyttää ympäristöystävällisiä valintoja meiltä jokaiselta: koulutamme työntekijöitämme ja opastamme asiakkaitamme. Nuorisokeskuksena haluamme edistää nimenomaan nuoren sukupolven ympäristötietoisuutta. Haluamme omalla esimerkillämme kannustaa kaikkia muitakin toimimaan ekologisesti.

Käytämme Hyvärilässä yhä enemmän luomutuotteita ja lähiruokaa. Esimerkiksi kahvimme on reilun kaupan kahvia ja kopiopaperimme ympäristömerkittyä - luonnollisesti. Siivouksessa käytämme ympäristömerkittyjä tuotteita.

Lisäämme kasvisten, hedelmien ja marjojen määrää niin salaateissa, pääruoissa kuin jälkiruoissakin. Näin vähennämme ruoan ilmastokuormitusta ja lisäämme ruoan terveysvaikutuksia. Meillä on aina tarjolla myös kasvisruokaa. Mittaamme myös hävikkiruoan määrää, jotta pystyisimme seuraamaan hukkaan heitetyn ruoan määrää päivittäin ja kertomaan sen myös asiakkaillemme.

Kun ruokailija näkee havainnollisesti, montako grammaa tai kiloa valmistettua ruokaa menee biojätteeksi joka päivä, toivomme, että hän osaa seuraavan kerran valita toisin ja kiinnittää huomiota tapoihinsa. Meille puolestaan hävikkiruoan mittaaminen paljastaa ne ruokalajit, joista syntyy hävikkiä eniten. Sen mukaan voimme muuttaa ruokalistojamme.

Energiansäästöä syntyy valintojemme kautta: Vettä säästyy, kun olemme säätäneet vedenvirtauksen ihanteelliselle tasolle. Me myös ohjeistamme asiakkaitamme liinavaatteiden ja pyyhkeiden vaihtoväleistä sekä huoneen siivouksesta. Kartanohotellin katolle asennetut aurinkopaneelit keräävät energiaa, joka hyödynnetään suoraan käyttösähkönä. Keittiössä syntyvän hukkalämmön otamme talteen ja hyödynnämme sen lämmityksessä.

Hyvärilän ympäristöystävällisyys lähtee pienistä teoista, jotka ovat osa meitä ja tapaamme toimia.

Hyvärilä kasvattaa

Hyvärilä on nuoriso- ja matkailukeskus, jonka asiakkaista valtaosa on nuorisoa niin Suomesta kuin maailmalta. Siksi ohjelmiimme kuuluu vahvasti ympäristökasvatus: välitämme tietoa luonnon ihmeistä, kierrätyksen saloista ja mahdollisuuksistamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Hyvärilässä nuori pääsee kokemaan luontoa luonnossa. Liikumme lihasvoimalla soutaen ja meloen, lumikenkäillen ja hiihtäen, kiiveten ja laskeutuen. Teemme kansainvälistä nuorisotyötä. Edistämme monikulttuurisuutta, suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Kaikenlaisten rajojen ylittäminen on meille jokapäiväistä.

Lue lisää vastuullisuussuunnitelmastamme tästä.

Yhteiskunnallinen Yritys-merkki

Toimikunta on myöntänyt 8.12.2021 Hyvärilälle Yhteiskunnallinen Yritys -merkinkäyttöoikeuden seuraavaksi kolmeksi vuodeksi, eli merkin käyttöoikeus on voimassa vuoden 2024 loppuun. Yhteiskunnalliset yritykset toimivat vastuullisesti ja kantavat yhteiskunnallista vastuuta. Nämä yritykset harjoittavat kestävää pitkän tähtäimen liiketoimintaa ja käyttävät voitostaan vähintään puolet toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Merkin voi saada käyttöönsä yritys, joka on perustettu ratkomaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia.

Yhteiskunnallisille yrityksille luonteenomaista on, että ne:

  • uudistavat palvelurakenteita
  • tuottavat hyvinvointipalveluita inhimillisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla
  • työllistävät ja kehittävät palveluita paikallisista lähtökohdista käsin ja käyttävät voittojaan lähiyhteisönsä hyvinvoinnin parantamiseen
  • kehittävät kannattavia ratkaisuja ympäristöongelmiin

Lue lisää täältä

Yhteiskunnallinen yritys


Sustainable Travel Finland

Nuoriso- ja matkailukeskus Hyvärilä Oy täyttää kaikki Sustainable Travel Finland –merkille asetetut kriteerit, ja meille myönnetty Sustainable Travel Finland –merkin käyttöoikeus osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Lue lisää sertifikaatista ja kestävästä matkailusta täältä