Retkikohteet

Nuotiopaikat

Hyvärilässä on nuotiopaikka rannan tuntumassa ja freestyle hyppyrin luona. Huomioithan, ettei Hyvärilän nuotiopaikoilla ole polttopuita. Voit ostaa polttopuut Hyvärilän vastaanotosta hintaan 5€/pussi. Lisäksi lähistöllä on Ellun laavu ja kota sekä Paljakkavaaran laavu.

Kartanon kierros

Kartanon kierros on 2,7 kilometrin pituinen helppokulkuinen valaistu reitti Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksen lähimaastossa kiertävä kuntopolku. Talvisin reitti on hiihtolatuna ja lumettomana aikana sen voi retkeillä tai maastopyöräillä. Maasto on pururatapohjaa.

Ellun lenkki 13km

Näe maisemat Pieliselle ja jäkäläisiä kallioita metsän uumenissa. Hiihtoladun pohjaa mukaileva Ellun lenkki sopii hiihdon lisäksi maastopyöräilyyn ja retkeilyyn.

Ellun lenkille matkataan Hyvärilästä Pielisen rantaa pitkin pururadalle. Pururatapohjainen reitti on mäkinen, mutta sopii hyvin sähköfatbike pyöräilyyn myös ensikertalaiselle. Matkalla on sammalmättäisiä metsiä, jäkäläisiä kallioita ja Pielisen rantamaisemia. Matkalla on kota ja laavu, jossa voi nauttia retkieväitä. Ehkäpä matkalla näet marjoja tai sieniä poimittavaksi. Talvella reitti on hyvin hoidettu ja valaistu hiihtolatu, jossa voi myös ajaa fatbikeilla.

Ellun lenkki on helppo muuttaa pidemmäksi lisäämällä mukaan Kotilanvaaran kierroksen tai lyhentää menemällä Kartanon kierroksen Ellun lenkin sijaan. 

Paljakkavaara 3km

Reitti kulkee satumetsämäisten pikkupolkujen, jalkakäytävien kautta pururadalle ja hiekkateille. Tämä monitoimireitti sopii hyvin maastopyöräilyyn ja retkeilyyn. 

Reitti lähtee liikkeelle Kartanonkierroksen pururadalta, josta lähdetään kulkemaan reittiä vihreitä opasteita seuraten. Kartanonkierrokselta reitti jatkuu asvalttitien (Kohtavaarantie) ja rautatien yli hiekkatielle Pöpöläntielle ja käännytään Koivusillantielle. Hiekkatieltä poiketaan mäntykankaalle polkua pitkin ja pian maisemat vaihtuvatkin jo satumetsämaiseen kuusimetsään ja ruohikkoiseen koivikkoon. Paljakkavaaran huipulla on laavu ja puucee jäkäläisellä kalliolla.
Sen jälkeen polku jatkuu alamäkeen ja yhdistyy metsäautotiehen. Metsäautotieltä päädytään hiekkatielle, Tuomenkummuntielle. Reittiä voi jatkaa Kotilanvaaralle saakka seuraten vihreitä Kotilanvaaran kierros- merkkejä tai lyhentää reittiä lähtemällä Hyvärilään päin takaisin Tuomenkummuntieltä Hyväriläntielle, jolloin reitti on 3km pituinen. Hyväriläntieltä lähdetään Pöpöläntielle, ylitetään rautatie ja jatketaan asvalttitietä pitkin Hyvärilään.

    Etsi