Ympäristö ja vastuullisuus

Hyvärilä on Sustainable Travel Finland- ja Green Key -sertifioitu nuoriso- ja matkailukeskus Pielisen rannalla Pohjois-Karjalassa.

Nämä ympäristöohjelmat tarkoittavat sitä, että me teemme töitä kestävän matkailun eteenpäin viemiseksi pienentämällä yöpymisten ympäristökuormitusta sekä säästämällä luontoa.

Haluamme myös tulevaisuudessa elää puhtaan luonnon keskellä. Tahdomme huolehtia siitä, että tulevatkin sukupolvet pääsevät mustikkaan vaarojen rinteille, narraamaan raitapaitaisia ahvenia Pielisestä ja pulahtamaan sen raikkaisiin aaltoihin. Täällä Hyvärilässä arkeemme kuuluu vastuu ympäristöstä, ja pyrimme kehittämään toimintaamme koko ajan kestävämmäksi ja ekologisemmaksi.

Lisätietoa:

Mikä on Green Key?
Mikä on Sustainable Travel Finland (STF)?

Mitä me teemme?

Tämä edellyttää ympäristöystävällisiä valintoja meiltä jokaiselta: koulutamme työntekijöitämme ja opastamme asiakkaitamme. Nuorisokeskuksena haluamme edistää nimenomaan nuoren sukupolven ympäristötietoisuutta. Haluamme omalla esimerkillämme kannustaa kaikkia muitakin toimimaan ekologisesti.

  • Ravintolamme on yhden tähden luomuravintola ja olemme mukana portaat luomuun-ohjelmassa. Ravintolamme on saanut kasvatettua kasvisruoan määrää vuosi vuodelta seuraamalla hävikkiä ja panostamalla reseptiikkaan. Suuri osa käyttämästämme raaka-aineista tulee läheltä. Esimerkiksi käyttämämme mehu on paikallisen Peten marjatilan mehuja.
  • Käytämme ympäristömerkittyjä tuotteita esimerkiksi siivouksessa. Noudatamme annosteluohjeita ja
    vähennämme siten kemikaalien kertymistä ympäristöön.
  • Mittaamme myös hävikkiruoan määrää, jotta pystyisimme seuraamaan hukkaan heitetyn ruoan määrää päivittäin ja kertomaan sen myös asiakkaillemme. Kun ruokailija näkee havainnollisesti, montako grammaa tai kiloa valmistettua ruokaa menee biojätteeksi joka päivä, toivomme, että hän osaa seuraavan kerran valita toisin ja kiinnittää huomiota tapoihinsa. Meille puolestaan hävikkiruoan mittaaminen paljastaa ne ruokalajit, joista syntyy hävikkiä eniten. Sen mukaan voimme muuttaa ruokalistojamme.
  • Vettä säästyy, kun olemme säätäneet vedenvirtauksen ihanteelliselle tasolle. Me myös ohjeistamme asiakkaitamme liinavaatteiden ja pyyhkeiden vaihtoväleistä sekä huoneen siivouksesta.
  • Energiansäästöä syntyy valintojemme kautta: Kartanohotellin katolle asennetut aurinkopaneelit keräävät energiaa, joka hyödynnetään suoraan käyttösähkönä. Keittiössä syntyvän hukkalämmön otamme talteen ja hyödynnämme sen lämmityksessä.
  • Perustimme Hyvärilän pihapiiriin niityn, joka tarjoaa ruokaa ja suojaa pölyttäville hyönteisille, nisäkkäille ja linnuille. Niitty edistää luonnon monimuotoisuutta ja ympäristökasvatustoimintaa.
  • Käytössämme on matkailualan CO2-laskuri, johon olemme syöttäneet standarditietojen lisänä muun muassa mittavan määrän ruoka-aineisiin liittyviä tietoja, jotta saamme seurattua tarkasti mistä päästöjä erityisesti tulee ja reagoitua niihin päästöjä vähentävillä toimenpiteillä.

Hyvärilän ympäristöystävällisyys lähtee pienistä teoista, jotka ovat osa meitä ja tapaamme toimia.

Hyvärilä kasvattaa

Hyvärilä on nuoriso- ja matkailukeskus, jonka asiakkaista valtaosa on nuorisoa niin Suomesta kuin maailmalta. Siksi ohjelmiimme kuuluu vahvasti ympäristökasvatus: välitämme tietoa luonnon ihmeistä, kierrätyksen saloista ja mahdollisuuksistamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Hyvärilässä nuori pääsee kokemaan luontoa luonnossa. Liikumme lihasvoimalla soutaen ja meloen, lumikenkäillen ja hiihtäen, kiiveten ja laskeutuen. Teemme kansainvälistä nuorisotyötä. Edistämme monikulttuurisuutta, suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Kaikenlaisten rajojen ylittäminen on meille jokapäiväistä.

Etsi